top of page
Natuurbeheerplan golfbaan Kennemer Golf country club

Natuurontwikkeling & -beheer voor Kennemer Golf & Country Club

Op het terrein van golfclub Kennemer Golf & Country Club ligt een ecologisch arme waterpoel. Equipe Adviseurs is gevraagd voor de natuurontwikkeling en natuurbeheer van deze locatie.

De uitdaging

Een ecologisch arme waterpoel transformeren naar een vochtige duinvallei

Onze werkzaamheden

Natuurontwikkeling, natuurbeheer en ecologisch werkprotocol

Onze oplossing

De ontwikkeling van de poel en een vijfjarig natuurbeheer- en monitoringsplan om de biodiversiteit en natuurwaarden te verbeteren

De uitdaging

Middenin het Zandvoortse duinlandschap ligt de prestigieuze Kennemer Golf & Country Club (KG&CC), een golfclub met een rijke historie. De plek is uniek voor zowel golfers als lokale flora en fauna. KG&CC hecht namelijk veel waarde aan ecologie op de golfbaan. Zo monitort Equipe Adviseurs de konijnenpopulatie en wordt er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt.

KG&CC wil de biodiversiteit graag verder verhogen door een poel op de golfbaan te ontwikkelen. Deze poel biedt unieke natuurkansen, maar is nu beperkt geschikt als leefomgeving voor flora en fauna. KG&CC heeft Equipe Adviseurs gevraagd om de poel te transformeren naar een vochtige duinvallei en hiervoor een natuurbeheerplan op te stellen.

Natuurbeheerplan golfbaan Kennemer Golf country club

Onze werkzaamheden

Ecologisch werkprotocol

Om een goed natuurontwikkelingsplan op te stellen brachten we als eerste de (in potentie) aanwezige flora en fauna in kaart. We identificeerden een leef- en verspreidingsgebied voor diverse beschermde flora en fauna, zoals de duinparelmoervlinder, zandhagedis, rugstreeppad, glad biggenkruid en kruiptijm. Op basis van onze bevindingen stelden we een ecologisch werkprotocol op, Hierin beschreven we wanneer en hoe de werkzaamheden uitgevoerd mogen worden om deze soorten te beschermen. Daarnaast stelden we een planning op en beschreven concrete maatregelen voor o.a. broedvogels, libellen en juffers.

Natuurontwikkeling

Om van de poel een ecologisch waardevol habitat te maken hebben we vervolgens een deel van de dichte rietvegetatie zorgvuldig laten verwijderen. Veel van dit riet werd niet direct verwijderd maar lag na de verwijdering op de oever om het aanwezige leven, zoals juffer- en libellenlarven in het riet en de wortels te laten ontkomen. De randen werden met enkele meters uitgebreid en afhankelijk van de diepte aangepast in een gelaagde verloop. Door te plaggen werd de braakliggende zandgrond opengelegd. Dit verhoogt en verbreed de waterstand in zomer én winter, wat de poel aantrekkelijker maakt voor duinflora. Ten behoeve van exotenbestrijding werd gelijktijdig de Amerikaanse vogelkers verwijderd, zodat inheemse flora zich kan ontwikkelen.

Natuurbeheerplan golfbaan Kennemer Golf country club

Natuurbeheer

Zonder gedegen natuurbeheer kan een nieuw aangelegd gebied zich niet tot het gewenste doel, een vochtige duinvallei, ontwikkelen. Daarom stelden we voor de poel een vijfjarig natuurbeheer- en monitoringsplan op. Hiermee kunnen de juiste werkzaamheden in de juiste periode worden uitgevoerd met minimale ecologische verstoring. We adviseerden om het baggeren niet intensief uit te voeren in het diepste deel van de poel, slechts 30-50% van de poel te baggeren en dit gefaseerd per zijde te doen. Zo kunnen amfibieën en ongewervelden zich verplaatsen. Ook stelden we een maaibeheerplan op om stabiele vegetatie te stimuleren, waarin we diverse senario’s beschreven om pionier- en storingssoorten te remmen.

Onze oplossing

Onze plannen voor het verbeteren van de poel worden over meerdere jaren uitgevoerd. Equipe Adviseurs blijft ook de komende jaren nauw betrokken bij de ontwikkeling. Dankzij onze bijdrage kan het ecosysteem op de golfbaan van Kennemer Golf & Country Club zich ontwikkelen tot vochtige duinvallei. Dit verhoogt de ecologische waarde van de golfbaan en zorgt voor een betere balans tussen mens en milieu.

Locatie: Zandvoort

Opdrachtgever: Kennemer Golf & Country Club

Equipe Adviseurs

Natuurontwikkeling of -beheer nodig?

bottom of page