Het belang van omgevingsveiligheid bij energieopslagsystemen
Een energieopslagsysteem biedt mogelijkheden voor een duurzamere bedrijfsvoering. Echter komen er ook aanzienlijke risico’s bij kijken. In dit artikel bespreken we het belang van goede omgevingsveiligheid om incidenten met gevaarlijke stoffen te voorkomen.
Samen gaan we voor goud!
Met een energieopslagsysteem naar Net Zero
Veel industriële bedrijven draaien op traditionele energiebronnen. De CO2-uitstoot verminderen is dan ook meestal een uitdaging. Organisaties die hun bedrijfsvoering willen verduurzamen met de inzet van elektrische oplossingen zijn gebonden aan complexe wet- en regelgeving.
Om de doelstellingen voor Net Zeo emissie in te vullen zien we steeds vaker dat bedrijven in de industriële sector zoeken naar mogelijkheden voor energieopslag. Een goede oplossing hiervoor is een Energie Opslag Systeem (EOS). Een EOS kan elektrische energie bewaren voor later gebruik. Vaak wordt dit ingezet om fluctuaties in energieproductie en -vraag te balanceren, zoals wanneer er op locaties zonne- of windenergie wordt opgewekt. Naast on-site verduurzaming verbetert zo’n Energie Opslag Systeem de energie-efficiëntie, de netstabiliteit en biedt de back-upstroom zekerheid.
Omgevingsveiligheid bij energieopslagsystemen
Naast diverse mogelijkheden biedt de toepassing van energieopslagsystemen ook nieuwe risico’s, met name rondom omgevingsveiligheid. Dit gaat over het minimaliseren van ongelukken / incidenten met gevaarlijke stoffen op de directe omgeving. Een EOS wordt aangemerkt als gevaarlijke activiteit omdat dit voor directe risico’s zorgt op mens, dier en milieu. Daarom is in de meeste gevallen een omgevingsvergunning benodigd.
Sinds de komst van de Omgevingswet is de term voor externe veiligheid vervangen voor omgevingsveiligheid.
Omgevingsveiligheid bij energieopslagsystemen
Vooral in geval van brand komt de omgevingsveiligheid in het geding. Een energieopslagsysteem dat in brand staat is namelijk extreem lastig te beheersen. Bovendien komen er bij brand gevaarlijke gassen vrij. Om de risico’s te verminderen moet voldaan worden aan de richtlijnen van de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS 37-1). Hier zijn specifieke maatregelen opgenomen om de omgevingsveiligheid te waarborgen. In sommige gevallen kan middels een ‘gelijkwaardige’ oplossing afgeweken worden van de standaard maatregelen. Onderzoek naar omgevingsveiligheid is vereist om een vergunning voor de opslag van gevaarlijke stoffen volgens de Omgevingswet te verkrijgen. Equipe Adviseurs heeft diverse experts in huis die zorgen dat uw planvoornemen vergund wordt.
Project: Opslag van gevaarlijke stoffen op de Tweede Maasvlakte
Een grote klant in de Europese zeevaart met een locatie in de Rotterdamse haven schakelde onze expertise in om 6000 ton gevaarlijke stoffen te kunnen opslaan in PGS 15-kluizen. Wij voerden een Quantitative Risk Assessment (QRA) uit naar brandeffecten, adviseerden over de vergunningverlening en vroegen we met succes een omgevingsvergunning aan.
De meerwaarde van Equipe Adviseurs
Equipe Adviseurs heeft het specialisme in huis om de aspecten rondom de omgevingsveiligheid te onderzoeken. Onze meerwaarde ligt onder andere in onze intensieve samenwerking met het veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten. Op basis van onze juridische kennis en ervaring zorgen onze experts voor een soepele vergunningverlening voor de opslag en het gebruik van gevaarlijke stoffen. Zo creëren we veilige en duurzame oplossingen voor uw specifieke situatie.
Laten we samen kijken naar uw planvoornemen!
De opslag van gevaarlijke stoffen heeft een vergunningplicht. Equipe Adviseurs helpt u graag met de vergunningverlening. Laten we samen kijken naar uw planvoornemen!
Samen gaan we voor goud!