top of page
Nagalm berekening 1 LQ.webp

Nagalmtijd & spraakverstaanbaarheid

Een belangrijk onderdeel van bouwakoestiek is de nagalm en de bijhorende spraakverstaanbaarheid. Hoe langer geluid nagalmt, hoe lager de spraakverstaanbaarheid. Equipe Adviseurs berekent dit en geeft u gericht advies.

Expertise Bouwfysica_edited.jpg

Nagalmtijd

Nagalmtijd is de benodigde tijd om het geluidsniveau in een ruimte te laten dalen naar 60dB. Nagalm is erg belangrijk voor een goede akoestiek en is vaak langer in grote ruimten. In kleine ruimten kan de nagalm ook storend zijn, omdat geluidsreflectie eerder bij de toehoorder is dan het brongeluid. Dit zorgt voor een onaangenaam gebruik van de ruimte.

Voor iedere soort ruimte gelden andere nagalm-eisen. Ook is de gewenste nagalmtijd afhankelijk het vloeroppervlak en de functie van ruimte. Onze geluidsexperts voeren een nagalm berekening, of nagalmmeting, uit. In een nagalm berekening modelleren we de bestaande ruimte en testen we verschillende maatregelen. Zo wordt bepaald hoe de nagalm kan worden verbeterd. Ook kan met een nagalm berekening voor nieuwbouw een nagalm prognose worden gemaakt om het ontwerp van de ruimte te bepalen.

Ronald van den Bout vierkant klein 2-transparant.png
Samen een kop koffie drinken?
Ronald van den Bout

​Teammanager Bouwfysica

Spraakverstaanbaarheid en de relatie met nagalm

Spraakverstaanbaarheid gaat over de kwaliteit van spraakoverdracht van zender naar ontvanger. In gebouwen betekent dit dat spraak via de ruimte goed moet worden doorgegeven. De spraakverstaanbaarheid is vooral van belang in gebouwen met grote ruimten. Een kortere nagalmtijd vergroot bijna altijd de spraakverstaanbaarheid. Echter is de nagalmtijd in grote ruimten langer, terwijl de spraakverstaanbaarheid gelijk blijft.

nagalm berekening 2 LQ.webp
Spraakverstaanbaarheid en nagalmtijd meten

Equipe Adviseurs heeft voor vele honderden projecten de nagalmtijd en de spraakverstaanbaarheid onderzocht. Zo modelleerden we de spraakverstaanbaarheid en nagalm voor de bouw van een grote turnhal in Haarlem, hebben wij de galm in de verkeersruimten en trappenhuizen opgelost in drie appartementencomplexen in Hardinxveld-Giessendam en creëerden wij een optimaal akoestisch binnenklimaat voor de renovatie van het hoofdkantoor van Damen Shipyards.

Onze experts modelleren de nagalm en de spraakverstaanbaarheid. Is de nagalm en de spraakverstaanbaarheid niet op het gewenste niveau? Dan berekenen en adviseren wij hoe dit het beste kan worden bereikt. Zo wordt een goede akoestiek in uw ruimte gerealiseerd!

bottom of page