top of page

GTO-berekening

De temperatuur in een gebouw kan in de zomermaanden hoger oplopen dan toegestaan. Equipe Adviseurs helpt u graag om de thermische staat van uw gebouw te analyseren en te verbeteren.

Expertise Bouwfysica_edited.jpg

De balans tussen leefbaarheid en hitte

Door stijgende buitentemperaturen en verbeterde isolatie van gebouwen wordt inpandige warmte en warmte door invallend zonlicht houdt een gebouw steeds vaker warmte vast. In de perioden van hitte leidt cumulatieve warmte tot oververhitting en een verminderd leefcomfort. Voldoen aan de toenemende koelbehoefte heeft een negatieve invloed op de energie-efficiëntie en de BENG-score. Door in de ontwerpfase of voorafgaand aan de aanpassing van bestaande bouw rekening te houden met de kans op oververhitting, kunnen deze negatieve gevolgen worden voorkomen.

Verschil tussen TOjuli en GTO

De theoretische gevolgen van de gebouwtemperatuur zijn te berekenen met de temperatuuroverschrijding (TOjuli) en de gewogen temperatuuroverschrijding berekening (GTO). De TOjuli berekening is onderdeel van de BENG-berekening en geeft slechts een indicatie van de kans op oververhitting in de maand juli voor het totale gebouw. Een GTO-berekening biedt dus een verdiepende inkijk op het thermische gedrag van een gebouw.

GTO-berekening
Onze expertise

De experts van Equipe Adviseurs helpen u graag om de temperatuuroverschrijding te bepalen voor nieuwbouw en bestaande bouw. Zo hebben onze adviseurs onlangs een GTO-berekening gemaakt voor een nieuwbouwproject met 52 appartementen in Alkmaar, en hebben wij de temperatuuroverschrijding doorberekend voor een bestaand flatgebouw in Delft waar een omgekeerde beglazing werd geplaatst.

bottom of page