top of page
Project Overzoeks Equipe Adviseurs 4

De aankomende stikstofuitspraak van de RvS – wat kan u nu doen?

Bekijk wat Equipe Adviseurs voor u kan doen, voorafgaand aan de komende stikstofuitspraak over de bouwfase, aanstaande oktober. 

Expertise Milieu en ruimte_edited.jpg

De huidige situatie

Met betrekking tot de stikstofberekening voor een bouwproject is in juli 2021 de bouwvrijstelling ingevoerd. Dit houdt in dat de stiktofdepositie voor een bouwproject niet meer doorgerekend hoeft te worden, omdat de aanleg- of bouwfase tijdelijk van aard is. Nu speelt dus uitsluitend de stikstofuitstoot tijdens de gebruiksfase een rol.


Tegen deze vrijstelling loopt nu een rechtszaak. Uit de laatste nieuwsberichten blijkt dat de Raad van State niet deze zomer, maar in oktober met een uitspraak komt. Als de vrijstelling vervalt, moet ieder bouwproject zonder onherroepelijke bouwvergunning de stikstofdepositie opnieuw berekenen. In deze berekening moet de bouwfase toch weer worden meegenomen. 

Het probleem

Als de vrijstelling vervalt, kan dit voor veel bouwprojecten grote gevolgen hebben. De bouwfase moet zoals gezegd meegenomen worden in de stikstofberekening. Ook zorgt de aangepaste rekenmethodiek ervoor dat de stikstofuitstoot twee tot drie keer zo hoog is ten opzichte van de vorige versie. Dit betekent dat zelfs 50 woningen bouwen binnen 5 kilometer van een Natura 2000-gebied een grote uitdaging kan worden.

Project Overzoeks Equipe Adviseurs 4

Onze oplossing

Nu al inzicht hebben in het risico dat uw bouwproject loopt? De experts van Equipe Adviseurs kunnen op basis van het woningbouwprogramma uw bouwproject binnen 2 tot 3 weken doorrekenen om te kijken of uw bouwproject een probleem kan vormen. Eventueel kunt u hierop anticiperen door al eerder uw bouwvergunning aan te vragen.

deel0Helemaal.jpg

Inzicht hebben in de mogelijke risico's voor uw bouwproject?

Niels Blokland

Directeur en adviseur

Niels Blokland vierkant klein 2-transparant.png
bottom of page